Cu ajutorul Domnului am traversat Oceanul Atlantic și după un voiaj de două săptămâni am ajuns pe coasta de vest a Africii. Mulțumim pentru rugăciunile în care ne-ați purtat! Domnul ne-a ocrotit de furtuni și de pirați.
Primul port după traversarea Oceanului Atlantic a fost Freetown, capitala și cel mai mare oraș al Sierrei Leone. Aici am petrecut cinci săptămâni și pentru mulți dintre voluntarii care sunt la început de drum pe calea misiunii a fost un șoc să vadă atâta sărăcie, mizerie și lipsă de speranță. Această țară încă se reface în urma celor 11 ani de război civil, timp în care populația civilă a suferit traume severe. Speranța de viață a populației este de 50 de ani. Mulți au fost și sunt răpuși de boli precum malaria, ebola, HIV, infecții respiratorii și boli cauzate de malnutriție și consum de apă din surse infestate. Pe lângă toate aceste necazuri și neajunsuri, Sierra Leone este un loc în care oamenii și-au pierdut speranța: 78,5% sunt musulmani și mulți n-au auzit niciodată despre nădejdea veșniciei prin jertfa lui Hristos, 20,4% sunt creștini, iar 1,1% urmează tradiții sau credințe tradiționale africane (conform unor estimări din 2020 întocmite de Pew Research Center). Una dintre echipele de evanghelizare care s-a întors după o săptămână de slujire ne-a povestit cum în multe locuri oamenii nu au auzit niciodată despre Isus și cum sătenii se adunau să audă Evanghelia și ascultau cu mare interes, inclusiv liderii musulmani din sate.
Am lucrat cât am putut de mult în Sierra Leone. Mulțumim Domnului că ne-a păzit și ne-a purtat pe brațul Său: măcar că majoritatea voluntarilor s-au îmbolnăvit de diferite boli locale în Sierra Leone, niciunul nu a avut nevoie de spitalizare. Vă mulțumim pentru că ne purtați în rugăciuni și pentru că sunteți partenerii noștri în această misiune. Împreună împărtășim cunoștință, ajutor și speranță poporului din Sierra Leone. Noi nu putem opri bolile și nici pune capăt sărăciei. Dar putem să semănăm nădejde și să ne rugăm Domnului pentru roade.
Ultimele zile în Freetown, Sierra Leone. (Silvia M., voluntar pe Logos Hope)
Un artist localnic a pictat vasul Logos Hope pe un zid din zona portului, iar pictura lui surprinde ce a adus Logos Hope celor de aici: omul cu crucea și Cartea, înghețată și popcorn.
Ce a însemnat pentru mine Sierra Leone?
O țară frumoasă, cu oameni foarte primitori, oameni demni și agili, deschiși să vorbească despre Dumnezeu, despre Isus, fie că sunt creștini sau musulmani, dornici să ne slujească și să ne facă să ne simțim extrem de bine primiți în țara lor. Ne-am dorit să fim o binecuvântare pentru ei, dar cu siguranță noi am fost cei binecuvântați aici. Prin pozele de mai jos încerc să vă introduc puțin în peisajul țării: creștini și musulmani trăind în pace și respectând libertatea religioasă unii altora, fructe exotice, peisaje frumoase, mâncare cu frunze de cassava, o plantă foarte apreciată aici, despre care localnicii ne spun că are proprietăți anticancerigene.
În timpul celor aproximativ 5 săptămâni petrecute aici s-au desfășurat diverse activități, proiecte:
Ship2Ship: este un proiect de vizitare a vaselor vecine din port, cu scopul de a duce mesajul Evangheliei, dar și de încurajare a fraților care lucrează pe aceste vase în a avea părtășie creștină pe vas, a iniția studii biblice, a fi martori – a-și trăi practic viața de creștin în contextul lor. Mulți lucrători de pe vase și familiile lor au avut de suferit în ultimul timp datorită restricțiilor de a părăsi vasul datorită Covid-ului, de a merge acasă în termenul prevăzut, a izolării etc. În cadrul vizitei ducem câte un cadou simbolic, alături de Biblii în diverse limbi, literatură și diverse resurse care să-i ajute pe creștini în a avea o viață spirituală vie în contextul lor, ne rugăm, povestim. Datorită faptului că pe Logos Hope sunt oameni de diferite naționalități, aproape întotdeauna se găsesc oameni care să vorbească limba celor de pe vasul vizitat. Astfel, românii de pe Logos am avut bucuria să vorbim românește pe unul din vasele vizitate.
Sunt foarte multe mărturii încurajatoare a modului în care lucrează Dumnezeu în timpul acestor vizite: un echipaj turcesc care a refuzat Bibliile, dar care după un timp de discuții la o cafea au încheiat întâlnirea solicitând să li se dea Bibliile, un căpitan birmanez care a oprit anterior un studiu biblic inițiat de un creștin filipinez a foarte atins când a primit o Biblie în limba lui etc. Motivele lor de rugăciune sunt cam aceleași pe diferite vase: relațiile de familie, care au de suferit; sănătate fizică și psihică (mulți se confruntă cu depresie în special în perioada aceasta de restricții), pentru creștinii de pe vase pentru a prinde viziunea de a nu aștepta să ajungă acasă pentru a merge la biserică, ci a forma biserica pe vas, a fi martori acolo etc.
În libraria de pe vas, locul meu de muncă sunt numeroase ocazii să vorbești cu vizitatorii și să te bucuri când ai harul să pui o „sămânță” în inima cuiva. Au fost foarte multe grupuri de elevi care au vizitat vasul. Un motiv de bucurie în acest port a fost posibilitatea, prin dărnicia dumneavoastră, de a face mici cadouri (Biblii și literatură pentru copii și adulți) pentru voluntarii din Sierra Leone care ne-au ajutat cât timp vasul a fost în țara lor sau unor persoane pentru care prețul cărților era peste resursele lor sau muncitorilor din port cu care ne întâlneam mereu și cărora am ajuns să le cunoaștem poveștile de viață, să ne rugăm împreună. Pentru mine bucuria a fost mare, văzând bucuria lor.
Alte proiecte: s-au organizat vizite la școli, orfelinate, în zona unde de curând a avut loc o explozie în care și-au pierdut viața mai mulți oameni, conferințe pe vas pentru mobilizarea bisericii locale la misiune, în special în zona Sahel, conferințe pentru femei, proiecte de construcție. Am ajutat și eu la făcut cărămizi pentru un centru de femei și, ca să mă adaptez cultural, am cărat găleata cu apă pe cap, cum e obiceiul locului. Localnicii au fost impresionați și foarte cu bun simț s-au prefăcut că nu observă că am apa doar în fundul găleții.
Viața pe vas, odată cu sosirea în Sierra Leone a fost îmbogățită cu venirea a 60 de persoane, frați și surori africani, care înțeleg mai bine cultura și sunt de mare ajutor în timp ce suntem în țările africane. De câteva săptămâni, în anticiparea Sărbătorii nașterii Mântuitorului, după părtășia de duminică pregătim mâncăruri specifice diferitelor zone. România a fost reprezentată cu cozonaci și cornulețe.
În ultima scrisoare ceream rugăciune pentru călătoria spre Sierra Leone. Călătoria a fost bună și mulțumim Domnului pentru protecția Lui și pentru toate binecuvântările Lui revărsate peste noi și peste cei din această țară. Curând ajungem în Ghana și ne dorim să fim folosiți de Domnul și acolo.
Rugăciuni, cereri și mulțumiri
Silvia:
Avem nevoie de protecție, sănătate, călăuzire și înțelepciune pentru lideri, dar și de favoare în fața autorităților – încă așteptăm ceva aprobări pentru a intra în Ghana, prezența Covid complicând puțin lucrurile. Mulțumesc Domnului pentru frații și surorile de acasă, din biserica Logos, APME, prietenii și familia mea și pentru frații români de pe vas.
Ionuț și Cristina, împreună cu cele 3 fete:
Cu toată recunoștința pe care o avem pentru modul în care Dumnezeu ne poartă de grijă la fiecare pas, recunoaștem că trecem prin momente dificile în ultima vreme… Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei (Ionuț) a plecat dintre noi, neașteptat: s-a îmbolnăvit de Covid-19 și după trei săptămâni într-un spital din Londra și-a încetat alergarea pe acest pământ. Vestea a venit ca un fulger, în timp ce încă traversam Oceanul Atlantic. Știm că Domnul este Suveran, iar încrederea noastră în El este neclintită, dar recunoaștem uzura fizică și emoțională în astfel de situații și suntem mulțumitori că vă avem aproape prin rugăciuni, dărnicie și încurajări!
Notă: Acest news a fost conceput pe baza informațiilor primite de la misionarii APME din cadrul Logos Hope (Ionuț și Cristina, împreună cu cele trei fete ale lor și Silvia M.) în două foi de informare din luna decembrie 2021, iar pozele au fost făcute și trimise de către cei menționați mai sus.