A doua jumătate a anului 2021 a fost foarte dificilă pentru Madagascar, din cauza secetei intense abătute peste țară, care a cauzat foamete extremă, mai ales în partea de sud a țării, aflată la joasă altitudine și străbătută de tropicul fierbinte al Capricornului, încât oamenii au ajuns să-și mănânce sandalele din piele de vacă, rădăcini de copaci, lăcuste și viermi pe care îi găseau întâmplător.
Nici anul 2022 nu a început bine pentru această țară. În luna ianuarie, furtuna tropicală Ana a străbătut țara dinspre Oceanul Indian spre Mozambic, lăsând capitala Antananarivo sub apă și în jur de 130.000 de sinistrați, oameni care și-au părăsit casele pentru o perioadă nedeterminată și cu un bilanț de 55 de morți. Din cauza furtunii tropicale puternice, mai multe poduri s-au rupt, au fost alunecări de teren și multe locuințe distruse.
Nu au apucat să se dezmeticească bine, că la două săptămâni, în perioada 3-9 februarie, peste Insula Roșie a trecut ciclonul Batsirai, ale cărui ploi puternice s-au făcut simțite cu 3 zile înainte ca acesta să atingă suprafața Madagascarului și încă două zile după trecerea lui.
Când a lovit pământul malgaș, între 5-7 februarie, rafalele de vânt ale ciclonului atingeau între 165-230 km/oră, suficient să smulgă din pământ nu doar copacii, ci și casele făcute din lemn, acoperite cu stuf și rafie și să distrugă clădirile slabe din cărămidă care i-au stat în cale. Culturile au fost distruse, câmpurile și satele au devenit imagini ale potopului, iar armata a silit peste 150.000 de oameni aflați în fața puhoiului să se adăpostească în cele peste 180 de puncte de cazare: cazărmi, săli de sport, clădiri ale instituțiilor publice, școli sau biserici cu ziduri suficient de groase ca să reziste ciclonului și să nu cadă peste ei.
Atât de puternică a fost furtuna că în satul Mahanoro, au fost smulși morții din pământ sau din criptele familiale și au început să plutească la suprafața apelor. Marie Viviane Rasoanandrasana, o văduvă de 54 de ani, a văzut trupurile soțului, socrului și fiicei ei smulse din cripta familială și luate de inundații, așa că împreună cu alți vecini au făcut eforturi uriașe să le pescuiască și apoi să le pună la adăpost până îi va îngropa din nou. În urma ciclonului au fost înregistrați 120 de morți. Orașele Mananjary, Manakara, Farafangana și Vangaindrano, de pe coasta de sud-est au fost inundate, iar orașul Nosy Varika aproape a fost șters de pe hartă.
Au fost atât pierderi umane, cât și distrugeri de locuințe în toată regiunea afectată. Clădiri ale bisericilor construite din materiale tradiționale au căzut sau au fost smulse de ciclonul puternic. Soa Rakotovavy spunea: „Casa noastră s-a prăbușit. Nu avem unde să mergem. Nu avem mâncare. Toate lucrurile din casă s-au pierdut odată cu distrugerea ei. Puținele haine ale copiilor noștri pe care le aveam s-au dus. Nu știm ce ne aduce viitorul.”
World Food Program, program internațional de hrănire a populațiilor lovite de calamități din diferite părți ale lumii, estimează pentru următoarele șase luni un timp de foamete în Madagascar, în regiunile afectate de furtuna tropicală Ana și de ciclonul Batsirai. Sunt cozi enorme la centrele de distribuție cu mâncare din zonele afectate. Armata trebuie să supravegheze distribuirea hranei.
Demarăm prin credință acțiunea de ajutorare a fraților noștri din Madagascar și vă mulțumim din inimă pentru că sunteți alături de noi în rugăciune, prin zile de jertfă și prin dărnicie.
Apostolul Pavel îi încuraja pe frații și prietenii lui din Corint: „Căci ajutorul dat de darurile acestea nu numai că acoperă nevoile sfinților, dar este și o pricină de multe mulțumiri către Dumnezeu… și-i face să se roage pentru voi și să vă iubească din inimă, pentru harul nespus de mare al lui Dumnezeu față de voi” (2 Cor 9:12,14). Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă răsplătească dragostea!
Cu prețuire, Marcel și Ioana Șaitiș