Într-un fel sau altul viața noastră a fost legată în cei 9 ani de când suntem în Madagascar, de lucrări medicale. Vecinii noștri, oriunde am locuit (Antsirabe, Antananarivo), veneau pentru pansarea rănilor, unele destul de grave (tăieturi cu flexul, tăieturi cu toporul), știind că avem medicamente și văzând disponibilitatea Ioanei de a-i ajuta. La schimbarea anotimpurilor, casa noastră era plină de vecini bolnavi, în special cu gripă, care aveau nevoie de ajutor și medicamente. Pentru unele cazuri, o contactam telefonic pe doamna Dr. Viorica Crișan, din Franța, să ne ajute, să ne sfătuiască, inclusiv legat de medicamentație. Familia pastorului Crișan Sorin ne-a ajutat mult cu pachete de medicamente.
Am ajutat cu medicamente, bani, cu renovarea cabinetului, cu aparatură medicală pentru doi-trei ani un mic cabinet generalist și de nașteri, numit Clinica Viață Nouă, gestionat de Dr. Teo. El i-a propus Ioanei să meargă ca studentă la Școala Medicală Paramaif, unde aveau specializarea „moașă” pe partea de maternitate. Trei ani Ioana a studiat în cadrul acestei școli, fapt care i-a permis accesul în mai multe Centre de Sănătate în stagii și apoi în voluntariat, dar și în cadrul Spitalului municipal din Antsirabe, Spitalul Atsimo. Am renovat Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal, o clădire uriașă, fapt ce ne-a oferit acces la autoritățile locale de sănătate din Antsirabe și în regiunea Vakinankaratra.
Am creat un mic cabinet medical în Antsirabe, numit Betesda, însă Ioana oferea ajutor medical particular, atât familiilor din proiectele noastre, cât și unor ajutor post-operator unor pacienți recomandați de la Spital, care nu aveau mijloace pentru a-și plăti pansamentele și îngrijirea. Am avut un „cont deschis” la Farmacia Spitalului Municipal din Antsirabe (medicamentele se plătesc și în cazuri de urgență medicală), despre care unii doctori aveau cunoștință, pentru ca anumite cazuri foarte dificile de la Urgență, cu aprobarea noastră, să ia medicamente de la farmacia spitalului, a căror cost îl acopeream noi din banii lucrării misionare.
În Antananarivo, unde ne-am mutat acum un an și trei luni, ne-am implicat în colaborare cu alte asociații și cu Biserica Assemblée de Dieu în evanghelizări cu ajutor medical în diferite sectoare ale capitalei, oferind ajutor medical și medicamente gratuit timp de mai multe zile, pe parcursul acestor evanghelizări. Tot în Antananarivo, cu ajutorul dvs. am cumpărat minibusul de 30 de locuri, pe care l-am transformat în „Clinica Mobilă Betesda”. Am format o echipă și am angajat un doctor, Dr. Fils, care este și pastor, ca să ne ajute în acest proiect de ajutor medical în sute de localități izolate pe traseele naționale din Madagascar.
Vom oferi ajutor medical în câteva direcții în viitor: în vecinătatea noastră, în cartiere; în localitățile pe care le programăm pe traseele și în localitățile aprobate de Ministerul Sănătății; în Antananarivo, copiilor străzii, în parteneriat cu Asociația 2400 de Zâmbete; în închisori, având acces în toate închisorile din Madagascar, în parteneriat cu ASFA; ajutor medical în jungla și savană malgașă, în special în sud-estul Madagascarului, unde lucrăm de circa 5-6 ani cu păstorul André în evanghelizare și plantare de biserici.
Clinica mobilă Betesda
Cu ajutorul lui Dumnezeu și dragostea dvs. pentru lucrarea din Madagascar am adunat suma necesară achiziționării și transformării minibusului medical.
Suntem foarte recunoscători pentru acest proiect bun pe care Dumnezeu ni l-a dăruit, „Proiectul medical Betesda”, cu cele câteva direcții pe care le avem deja și cele care încă sunt în lucru, menționate în istoricul scurt al lucrării medicale de mai sus.
Inscripționarea minibusului a fost făcută ținând cont de părerile susținătorilor familiei Șaitiș. Pe lateralele minibusului a fost inscripționat „Betesda”, crucea ca simbol medical, simbolul „omului plin de bucurie, în închinare” de culoare albă, un simbol al transformării, cele trei culori din siglă reprezintă și culorile din steagul național malgaș: roșu, alb, verde – verdele fiind un simbol al sănătății și creșterii.
Pe spate a fost inscripționat „Association Fifaliana Indray” („Cea dintâi bucurie” sau „Purtătorii Bucuriei”), iar geamurile din spate, unde este cabinetul medical,au fost acoperite cu folie închisă la culoare, ca să ofere intimitate doctorului și pacientului, în timpul consultației, față de oamenii din exteriorul minibusului .
Scurtă prezentare video a minibusului „Betesda”: https://www.facebook.com/741175273/videos/798375084452928/
Echipa misionară „Purtătorii Bucuriei”
Până acum am tot vorbit de noi, familia misionară Șaitiș Marcel și Ioana. Însă lucrarea pe care o facem în Madagascar eu și Ioana ar fi de mică amplitudine fără acești oameni minunați care ne înconjoară.
Vă prezentăm echipa misionară “Purtătorii de Bucurie” din Madagascar formată din medici, pastori, ingineri, asistenți medicali, manageri, profesori, specialiști media, tehnicieni, studenți, asistenți logistică, lideri de închinare, oameni simpli și dedicați. Suntem încadrați juridic ca Asociația Fifaliana Indray în Madagascar (Bucuria întâi). Fiecare dintre acești oameni lucrează împreună cu voluntar într-o anumită măsură, însă majoritatea sunt angajați. Aceștia suntem noi: „Purtătorii de Bucurie!”
Medicamente pentru clinica mobilă „Betesda”
În pregătire pentru primul turneu cu clinica mobilă, casa noastră a devenit o adevărată farmacie! Ioana a comandat medicamente de la câteva depozite și le sortează pentru Clinica Mobilă Betesda. Pregătim o călătorie de 8 zile, în perioada 25 aprilie – 2 mai 2022, în regiunile Vakinankaratra și Menabe. Vom ajunge și în închisoarea din Morondava. Instruim echipa cu care lucrăm și credem că este doar începutul unei mari lucrări pe care Dumnezeu o face în și prin viața noastră în viețile altora. Ioana este principalul conducător al întregii operațiuni „Betesda”, care se va transforma în următoarele luni și în operațiunea aeriană medicală “Jungla și sate izolate în regiunea Manakara-Vondrozo”.
https://www.youtube.com/watch?v=TOVjWV3u6jo
Ultimele detalii ale planificării acestei călătorii: https://www.facebook.com/741175273/videos/354841006687090/
În podcastul de mai jos, Ioana povestește despre felul în care Dumnezeu i-a vorbit cum să fie creativă și să răspundă nevoilor oamenilor bolnavi din diferite teritorii ale țării. Deoarece oamenilor le este greu să se deplaseze la „ajutorul medical”, ne vom deplasa noi la ei să îi îngrijim atât medical, cât și spiritual, odată ce o relație de încredere se va crea între noi și oamenii din sate. Cineva trebuie să plătească acest preț. Așa că noi va trebui să căutăm fonduri și să plătim prețul de a merge și a ajuta pe cei bolnavi. https://www.buzzsprout.com/1837058/10311201
În capitala Madagascarului în anul 2015 au fost peste 23.000 de copii ai străzii. Deși sunt ONG-uri care activează în această direcție, numărul copiilor fără identitate este în creștere, datorită sărăciei accentuate.
Sunt abuzați, trimiși la cerșit, îi vezi dormind pe stradă de multe ori, în convulsii sau inconștienți. Nu au la cine să meargă, în brațele cui să plângă, să spună ce îi doare… Nimeni nu îi aude! Pentru ei nu este loc în spital și nu este cine să plătească tratamentul. Din luna aprilie, în fiecare miercuri seara „Clinica mobilă Betesda” va fi în parcarea parcului central și va oferi ajutor medical acestor copii, iar „Asociația 2400 de zâmbete” le va dărui o cină și va organiza un timp de joacă.
Lucrarea din Madagascar a luat amploare pe toate planurile: pe plan spiritual (evanghelistic, plantare biserici, evanghelizare copii), pe plan medical (minibusul Betesda, proiecte de evanghelizare cu ajutor medical, ajutor medical în închisoare, ajutor medical copiii străzii), pe plan educațional (proiectele Didasko din Antananarivo și Antsirabe) și pe plan social (leprozerii, ajutor în junglă, ajutor sinistrați după ciclon, implicare în închisori), proiectele Radio Filadelfia (transmisii emisiuni prin 11 radiouri FM) și Joy Radio Africa Online, proiecte legate de Leadership și dezvoltare personală și Equip Leadership România online și site-ul www.misiunemadagascar.ro.
Mulțumiri și cereri de rugăciune:
Vă mulțumim frumos că sunteți alături de noi. Puteți ajuta această lucrare și pe noi în trei moduri:
- Prin rugăciune pentru echipa „Purtătorii Bucuriei” și proiectul mare „Joy 4 (for) Madagascar”, care cuprinde proiecte pe mai multe paliere.
- Rugați-vă pentru călătoria de 8 zile, din perioada 25 aprilie – 2 mai 2022. Avem nevoie de protecția și călăuzirea Domnului.
- Prin încurajări în acest proces, așa cum vă încurajăm și noi în mediile sociale.
- Fiind conlucrători cu noi în aceste proiecte, care implică multe resurse și oameni dedicați.
Familia Șaitiș Marcel și Ioana – Madagascar