Retrospectivă a lucrării Agape – India

Statul Bihar este cel mai populat stat din India(131 milioane de locuitori) și, în același timp, și cel mai neevanghelizat stat, cu o populație majoritar hindusă (83,2%). Hindușii din Bihar sunt practicanți activi, iar lucrul acesta dă naștere la multe conflicte cu celelalte religii.

O altă problemă majoră este sărăcia severă din acest stat. Infrastructura este foarte precară, drumurile de multe ori impracticabile, electricitatea slabă și resursele de apă limitate. Sub presiunea pe care părinții o întâmpină pentru a plăti zestre fetelor sau din cauza conflictelor cu socrii, multe femei se sinucid, iar mulți copii devin orfani, care la rândul lor ajung victime ale discriminării și sunt abuzați sau abandonați.

Statul Bihar are și cea mai mare rată de analfabetim din India, deoarece mulți copii nu au acces la educație, fiindcă aproximativ 40% dintre ei sunt exploatați în sectorul agricol și cel casnic. Copiii exploatați prin muncă dezvoltă probleme de neatenție, lipsă de concentrare, epuizare, prezență scăzută, toate acestea conducând la abandonarea studiilor, iar acest lucru afectează creșterea și dezvoltarea lor sănătoasă și armonioasă.

Mai mult decât atât, rata mortalității mamelor, a nou-născuților și a copiilor este cea mai ridicată în India, nemaivorbind de sarcinile întrerupte. Malnutriția și anemia sunt la cote înalte în statul Bihar în timp ce cazurile de SIDA sunt în creștere.

Proiectul Agape este unul dintre cele mai vechi proiecte inițiate de Maria I pe care îl consideră „cel mai aproape de inima ei”. El a început în 2003 cu doi copii, iar în decursul anilor s-a dezvoltat prin primirea de mai mulți copii. Prin acest proiect se urmărește oferirea unei soluții cuprinzătoare la viața grea pe care o au copiii, atât în termenii creării unui cadru familial pentru orfani, cât și fizic, psihologic, educațional și spiritual. Dumnezeu este descris în Psalmul 68:5 ca fiind „Tatăl orfanilor, Apărătorul văduvelor”, iar prin acest proiect se dorește îngrijirea orfanilor care nu sunt prețuiți de societate, dar sunt valoroși în ochii lui Dumnezeu. Cu cât se intervine mai repede, cu atât copiii au șanse mai mari la a trăi, a fi educați și, mai ales, a experimenta dragostea lui Dumnezeu, nu doar prin cuvinte, ci și prin fapte. Ei pot să devină ucenici și mai apoi lideri pentru a fi martorii Lui printre localnici.

Proiectul constă în două case, una de fete și alta de băieți. Aceste case adăpostesc în prezent 35 de copii orfani și care funcționează ca familii. În plus, alți 10 copii orfani beneficiază prin acest proiect de educație de calitate în școli creștine, private. În cadrul proiectului, Maria I. urmărește să dezvolte relații sănătoase cu tinerii pentru a le transmite valorile creștine prin exemplul personal, oferindu-le un model de viață creștină care lipsește atât de mult în India. Ea investește astfel în copii pentru ca ei să devină potențiali lideri în bisericile locale sau plantatori de biserici contribuind astfel la extinderea Evangheliei printre hinduși.

Focalizarea pe copii este una strategică întrucât ei pot fi educați, pot să obțină o calificare și au șanse să aibă astfel impact asupra castelor superioare care nu sunt atinse cu Evanghelia. În contextul unui mediu social sănătos cu valori biblice, copiii sunt încurajați în cadrul unui proces de ucenicizare să aibă o viață de rugăciune și citire a Scripturii pentru ca ei la rândul lor să devină agenți ai schimbării în viețile altora. Ei participă și la rutina zilnică din fiecare casă și, săptămânal, există și activități recreative. Cei mai mari ajută în proiectele de evanghelizare.

Proiectul debutează cu identificare copiilor de până la vârsta de 5-6 ani prin rețeaua de evangheliști și păstori locali din satele Biharului. Prioritate au cei mai nevoiași care sunt orfani de ambii părinți urmați de cei care sunt orfani în special de mamă. Casele în care locuiesc sunt separate în funcție de genul copiilor și sunt echipate ca să fie un mediu propice pentru dezvoltarea lor. Există personal angajat la bucătărie, pentru supraveghere și pentru a-i ajuta cu temele.

Când au fost preluați, copiii nu aveau certificate de naștere însă în cadrul proiectului se caută obținerea de documente pentru ei. Copiii parcurg o perioadă de instruire de minim 3 luni și unul de pregătire pentru înscrierea lor la școală. S-a urmărit înscrierea lor la școli creștine locale pentru a avea o educație spirituală sănătoasă. Pe lângă educația oferită de învățământul general, ei participă la un program de închinare zilnică începând cu ora 8 seara și la programele bisericii Agape care au loc duminica. Copiii sunt sprijiniți să-și termine educația și să obțină un loc de muncă pentru a avea capacitatea de a se autosusține pentru a forma propriile familii și a continua lucrarea pe cont propriu. Cea dintâi etapa a proiectului are în vedere dezvoltarea copiilor până la terminarea claselor primare, urmată de o a doua etapă – până la terminarea clasei a zecea când au loc examenele de treaptă, și se încheie cu cea de-a treia etapă când copii vor absolvi, nu numai liceul, dar și facultatea.

Unii copii au ajuns să aibă rezultate deosebite. Una dintre fete a terminat primul an de colegiu pregătindu-se pentru a deveni asistentă medicală. Cel mai mare băiat a studiat pe partea de IT și a  fost de un real folos pe perioada pandemiei când a ajutat biserica în acest domeniu.

În 23 decembrie, aproximativ 700 de persoane au fost împreună în Darbhanga la evenimentul dinaintea Crăciunului pregătit într-un cort. Tinerii, copiii și surorile din Darbhanga împreună cu echipa din Patna s-au implicat în mod special în slujire prin colinzi, scenete și nu numai, aducând bucurie în fiecare suflet. Rugați-vă pentru cei care au auzit Vestea Bună pentru prima dată ca să creadă în Domnul Isus, Mântuitorul lumii. De asemenea, rugați-vă pentru liderii bisericii Agape, deoarece în decembrie 2022, vor să organizeze un eveniment cu ocazia Sărbătorii Nașterii Mântuitorului, pe stadionul din Darbhanga, iar la acest eveniment doresc să invite toate oficialitățile din oraș. Acesta va fi un eveniment istoric în Darbhanga.

În 25 decembrie 2021, la evenimentul organizat în Patna, cu ocazia Sărbătorii Nașterii Mântuitorului, 200 de invitați, prieteni și membrii ai bisericii au fost prezenți astfel încât sala bisericii a fost plină până la refuz. După program a urmat o masă bogată de dragoste.

Ziua de 26 decembrie a fost în special dedicată copiilor. Echipa Agape a slujit celor 300 de copii din mahalaua unde se lucrează, dar și altor copii din zonă. Bucuria a fost cu atât mai mare, cu cât anul precedent întâlnirea nu a fost posibilă. Una dintre studentele din proiect pe nume Miriam a ținut lecția despre nașterea Mântuitorului, într-un mod foarte creativ. Copiii de la școala duminicală au adus prin slujirea lor, bucurie pe fețele copilașilor mai puțin privilegiați. Cei care au pierdut părinții sau un membru al familiei în timpul pandemiei au primit câteva alimente și toți au primit o pătură cadou.

Seara a urmat timpul cel mai așteptat de copiii din Casele Agape, când ei au petrecut timp “în familie” cu o masă special organizată pentru ei și cu cadouri.

(Colinda noastra la Inspectorul poliției a apărut la TV și în ziar.)

https://www.youtube.com/watch?v=mrVfimLQTts