O comisie de experți din SUA afirmă că Republica Populară Democrată Coreea va culege o recoltă sub medie, în acest an, datorită distrugerilor provocate de inundațiile recente care persistă, accentuând „criza alimentară” deja existentă pe fondul restricțiilor extreme impuse la granițe.
Raportul de la „Centrul pentru studii internaționale și strategice” (CSIS), care folosește imaginile satelit și programul „Beyond Parallel” pentru a măsura starea recoltelor din întreaga țară, a concluzionat că în cel puțin trei provincii s-au văzut scăderi dramatice în ce privește sănătatea culturilor.
Autorii acestui raport spun că situația încă nu a ajuns la „criză de pachete de ajutorare pentru foamete”, însă atrag atenția asupra factorilor externi îngrijorători, precum producția scăzută de anul trecut și distrugerile culturilor provocate de inundațiile abundente de la începutul anului.
În regiunea Hwanghae de Nord datele arată o scădere de aproape 20% a calității recoltelor, care în doar 16 zile s-au deteriorat de la o condiție „frumoasă și bună” la condiție „rea și precară”. O scădere similară s-a înregistrat și în provincia Hwanghae de Sud. Autorii și-au exprimat îngrijorarea că distrugerile provocate liniei feroviare din cauza inundațiilor de pe coasta estică a țării vor complica eforturile de distribuire a hranei în zonele izolate de munte.
Această evaluare e publicată la patru luni după declarația lui Kim Jong Un, care a descris situația „tensionată” a țării datorită producției slabe de cereale. Televiziunea Centrală Coreeană (KCTV) a anunțat de asemenea că oficialii discută o „strategie de urgență pentru depășirea crizei alimentare curente” în ședința plenară a partidului din iunie.
Conform FAO (Food and Agriculture Organization), consumul de cereale, boabe de soia și cartofi a Coreei de Nord „depășește structural” capacitatea de producție a țării. În timp ce majoritatea țărilor pot să facă comerț pentru a acoperi asemenea goluri, Coreea de Nord a menținut măsurile stricte de la graniță, datorită Covid-19, ceea ce a decimat comerțul cu China. În anii `90, Coreea de Nord a experimentat o foamete de proporții catastrofale, cunoscută drept „Arduous March” (Marșul crâncen, anevoios), care se estimează că a ucis peste 2 milioane de oameni, aproape 10% din populația țării la momentul respectiv.
6 Octombrie, 2021
Autor: Ethan Jewell Editor: Bryan Betts
Coreea de Nord – Profil Open Doors
Locul 1 în top 50 de țări în care creștinii suferă cele mai mari persecuții
Nivel de persecuție: extrem
Populație: 25.654.000
Religie majoritară: ateism (99.3%)
Grupuri etnice: 5
Grupuri etnice neatinse cu Evanghelia: 2 (40%)
Populație creștină: 1.6%
Evanghelici: 1.56%
Cum e viața pentru creștinii din Coreea de Nord?
Este al 20-lea an în care Coreea de Nord ocupă primul loc pe World Watch List, în topul primelor 50 de țări în care creștinii suferă cele mai mari persecuții. Să fi creștin, în Coreea de Nord, înseamnă pedeapsă cu moartea. Dacă nu ești ucis pe loc, ești dus într-un lagăr de muncă forțată ca deținut politic. Aceste închisori inumane au condiții de groază și doar un mic număr de creștini scapă cu viață. Toți membrii familiei unui creștin suferă aceeași pedeapsă. Kim Jong-un a extins sistemul de închisori politice, iar în momentul de față se estimează că sunt închiși între 50.000-70.000 de creștini.
Motive de rugăciune:
Dumnezeu să continue să-i întărească pe credincioșii ascunși, să îngrijească de nevoile lor și să-i păstreze în siguranță.
Dumnezeu să dea putere și să fie alături de credincioșii închiși în lagărele și închisorile din Coreea de Nord.
În ciuda riscurilor, am auzit mărturii despre credincioși care împărtășesc Evanghelia cu alții chiar și în lagăre. Dumnezeu să lumineze, prin credincioșii nord-coreeni, în cele mai întunecate locuri de pe pământ.
Dumnezeu să deschidă ușile Coreei de Nord pentru a primi misionari creștini și ajutor din exterior.