Întâlnire la Abu Dhabi între Papa Francisc și cel mai important imam sunnit
Puține agenții de știri au reacționat la un eveniment absolut uluitor care a avut loc recent în Abu Dhabi, și anume, întâlnirea dintre Papa Francisc și Imamul Sheikh Ahmed al-Tayeb, cel mai important lider religios sunnit. În cadrul acestei ceremonii, la care au sosit prinși de mână, ca simbol al înfrățirii între religii, cei doi au semnat un legământ, care cheamă la pace și înțelegere între popoare și confesiuni.
Acest document, promovat în fața unei audiențe mondiale formate din lideri creștini, islamici, mozaici sau de alte credințe, nu rămâne însă circumscris într-o retorică a păcii și a toleranței, așa cum pare la o citire superficială. Aici se fac afirmații care, pe noi evanghelicii, ar trebui să ne pună serios pe gânduri cu privire la rațiunea unui astfel de dialog.
În primul rând, cuvântul „Dumnezeu” este folosit pentru a-l identifica în același timp și pe Allah și pe Dumnezeul din creștinism. Iată doar un exemplu:
„Noi, care credem în Dumnezeu și în întâlnirea finală cu El și în judecata Lui, pe baza responsabilității noastre religioase și morale, prin acest document, facem apel la noi înșine, la conducătorii lumii, cât și la arhitecții politicilor internaționale și economiei mondiale, să lucreze intens pentru a răspândi cultura toleranței și a conviețuirii în pace; să intervină cât mai curând posibil pentru a opri vărsarea de sânge nevinovat și pentru a pune capăt războaielor, conflictelor, dezintegrării mediului și declinului moral și cultural pe care lumea îl trăiește în prezent.”
În plus, documentul declară cu îndrăzneală că „diversitatea religiilor” pe care o vedem în lume este „voită de Dumnezeu”:
„Libertatea este un drept al fiecărei persoane: fiecare persoană se bucură de libertatea de credință, de gândire, de exprimare și de acțiune. Pluralismul și diversitatea de religie, culoare, sex, rasă și limbă sunt voite de Dumnezeu în înțelepciunea Sa, prin care a creat ființele umane. Această înțelepciune divină este sursa din care derivă dreptul la libertatea de credință și la libertatea de a fi diferit. Prin urmare, faptul că oamenii sunt forțați să adere la o anumită religie sau cultură trebuie respins; la fel și impunerea unui mod cultural de viață pe care alții nu îl acceptă.”
Cu alte cuvinte, în opinia semnatarilor, este voia lui Dumnezeu să existe sute de religii diferite în lume și ele toate sunt acceptabile în ochii Lui.
Dacă, pe lângă această apropiere a catolicilor de islam, mai luăm în considerare și derapajul pastorului Rick Warren, promotor al Chrislamului mai nou, este posibil ca viitorul să aducă serioase și nebănuite provocări pentru creștinii care își fundamentează credința pe jertfa Domnului Isus și pe infailibilitatea Scripturii!
Ghiță Rițișan