Nevoie urgentă de rugăciune pentru Kazahstan

Începând cu 2 ianuarie 2022, în Kazahstan, a izbucnit cel mai mare protest de la obținerea independenței din 1991. Protestul a început ca urmare a creșterii prețului pentru GPL (gaz petrol lichefiat. Până atunci, prețul GPL a fost ieftin, iar lucrul acesta a făcut ca mulți kazahi să-și adapteze mașinile pentru a putea fi alimentate cu GPL.

Protestul a început în orașul Zhanaozen, iar în zilele s-a răspândit în alte orașe și sate kazahe, implicând mii de oameni, și cu toate că marți, 4 ianuarie, guvernul a anunțat că prețurile vor fi reduse mai mult decât înainte de scumpire, protestele nu au încetat. „Tokayev și guvernul probabil vor discuta situația socială și economică din țară și este posibil să decidă mărirea salariilor și a ajutoarelor sociale în speranța că va calma tensiunea. Însă oamenii cred că reformele nu vor fi reale.” a spus Daniyar Khassenov, un activist politic kazah din Kiev.

Președintele kazah a ordonat forțelor de ordine să „tragă fără avertisment” în protestatari. Într-o adresă televizată de vineri, 7 ianuarie, el a avertizat că manifestanții vor fi „distruși” ca parte a unei operațiuni categorice „antiteroriste”. Tokayev a preluat președinția în 2019, ales de către liderul fondator al țării, Nursultan Nazarbayev, 81 de ani, care a guvernat Kazahstanul din 1989 și care păstrează controlul asupra țării ca șef al consiliului de securitate și „Lider al națiunii”, un titlu care îi oferă privilegii unice de elaborare a politicilor și imunitate de la urmărirea penală.

„Oameni vechi trebuie să plece” a fost refrenul de pe buzele protestatarilor din întreaga țară și se știe exact la ce se gândesc kazahi când rostesc aceste cuvinte.

Nazarbayev a predat funcția în 2019 și a fost înlocuit de aliatul său Tokayev, însă este clar că nu dorește să dea puterea altuia. „Orice cetățean înțelege că Tokayev este doar o nominalizare și nu are putere și influență politică în țară. Aceste refrene se referă la întregul sistem construit de Nazarbayev, la regimul creat de el.” spune Bota Jardemalie, un avocat al drepturilor omului și un activist politic kazah, care a primit azil politic în Belgia, în 2013. „Asta include și membrii familiei sale, fiica lui, pe care țara o disprețuiește, ginerele lui, Timur Kulibayev, care are monopol în fiecare sector al economiei, în special petrol și gaz și toată lumea își dă seama că acest monopol este în spatele creșterii prețurilor la gaz.” „Nazarbayev a condus cu sloganul „economia primează” a liberalizat piața, după care a luat sector după sector și a obținut monopolul în toate. Acum avem în ambele sectoare, politic și economic, monopolul lui Nazarbayev și a clanului său.” spune el.

„Prețurile pentru carburant au fost doar un catalist care a dezlănțuit proteste care au la bază nemulțumirile vechi ale unei țări înțesate de corupție, lipsa alegerii politice și a libertăților civile, o țară în care oamenii de rând se chinuie să trăiască de pe o zi pe alta, când elita trăiește o viață de lux.” a declarat Marius Fossum, un reprezent al Comitetului Norvegian din Helsinki care locuiește în Almaty. „Din contră, regimul a suprimat libertatea de exprimare, libertatea de grupare pașnică și a urmărit și închis vocile dezaprobatoare, ducând țara într-o stare de tensiune precum o oală sub presiune.”

Starea de urgență a fost declarată în mai multe locuri, inclusiv în Almaty, iar conexiunea la internet a fost sistată pe întregul țării, ceea ce a îngreunat urmărirea situației. Poliția a folosit gaz și grenade paralizante pentru a înăbuși protestele.

Jardemalie a adăugat: „Kazahstanul nu este un stat ratat, putem schimba sistemul, iar prăbușirea sistemului este o chestiune de timp. Regimul actual nu va putea rezolva criza, ci va putea doar să-și prelungească existența. Nu pot rezolva problema deoarece sunt originea problemei, iar o problemă nu se poate soluționa singură.”

Din 2 ianuarie până acum peste 164 de persoane și-au pierdut viața (între care se numără și doi copii, iar 103 în orașul Almaty), alte sute au fost rănite, peste 5135 au fost arestați de forțele de securitate, iar armata rusească a trimis 2500 de soldați pentru a ajuta la calmarea protestelor, pe care actualul președinte le-a catalogat drept „amenințări teroriste”. Ministerul de interne, citat duminică de media locală, a declarat că estimările inițiale ale pagubelor materiale sunt de aproximativ 175 de milioane de euro ($198m), mai mult de 100 de afaceri și bănci au fost atacate și jefuite și aproximativ 400 de vehicule au fost distruse.

„Se așteaptă ca numărul victimelor să crească datorită anvergurii bătăilor, a violențelor, a focurilor de mitraliere grele și a exploziilor care s-au auzit ore în șir, în 5-6 ianuarie. Mai mult, așa zisa operațiune antiteroristă, care este o încercare a guvernului kazah de a prelua din nou controlul situației, încă continuă în întreaga țară.” a declarat reporterul Al Jazeera, Robin Forestier-Walker.

Ministrul de interne, Erlan Turgumbayev a declarat: „Azi, 9 ianuarie, situația s-a stabilizat în toate regiunile țării. Operațiunea antiteroristă continuă în încercarea de a restabili ordinea în țară.”

Știrile ți fotografiile au fost preluate din mai multe articole ale AlJazeera din ultima săptămână https://www.aljazeera.com/

Din cauza protestelor, serviciile de telecomunicație  au fost oprite de către guvern, timp de câteva zile. În această perioadă nu am putut lua legătura cu lucrătorii APME, care se află într-una din aceste regiuni. Din fericire, serviciile de telecomunicație au fost reluate, doar câteva ore pe zi și cu semnal slab, asftel am reușit să primim două mesaje de la aceștia, pe care vi le redăm mai jos, fără a oferi detalii sensibile care ar putea să-i pună în pericol pe aceștia.

8 ianuarie

„Dragi prieteni,

Vă mulțumim că v-ați gândit la noi și v-ați rugat pentru situația din țară. Noi nu am avut internet de marți seara de când s-au agravat lucrurile aici. Doar în această dimineață avem internet și nu știm pentru cât timp.

Nu am avut nici radio, nici TV și uneori nici conexiune la telefon, am fost sunați de câțiva oameni din afara țării și ne-au spus ce se spune în presă despre țara în care slujim. Când am reușit să am semnal, am sunat prietenii și rudele, atât din orașul în care locuim, cât și din alte zone ale țării, pentru a afla mai multe. În orașul nostru au fost demonstrații trei nopți la rând și încă nu știm ce s-a întâmplat noaptea trecută. Locuitorii din zona Primăriei spun că au auzit focuri de armă și explozii timp de 3 nopți și au văzut multe mașini arse.

Noi suntem bine, stăm în casă, doar Ratmir iese pentru cumpărăturile esențiale, ne putem aproviziona și ne bucurăm că avem bani cash deoarece sistemul electronic de plată a căzut.

Apreciem grija voastră și rugăciunile.”

10 ianuarie

„Dragii noștri,

Vă salutăm din K.!

Noi suntem bine, suntem în siguranță și avem strictul necesar. Ieri am spart pușculița Aminei* în care strângea bani pentru copiii săraci, deoarece nu mai aveam bani cash, dar ne-am bucurat că sistemul electronic de plată a revenit la normal. Bancomatele, casele de schimb și băncile încă nu funcționează. Avem internet slab doar câteva ore pe zi în orașul nostru și situația diferă de la oraș la oraș. Transportul în comun a revenit la normal, iar magazinele și piețele sunt deschise până la ora 17:00. Este dificil să ne informăm și suntem debusolați în aceste zile, iar știrile locale și cele străine nu se potrivesc. Știm că mulți frați și surori se roagă pentru K. și pentru noi în aceste zile și asta ne încurajează foarte mult. Știm și că Domnul este în control și nimic nu se întâmpla fără voia Sa.

Astăzi este zi de doliu în K. și vă încurajăm să vă rugați pentru țara noastră.

Rugați-vă și pentru familia noastră și în mod special pentru mine (Mariam*). De miercuri nu am mai ieșit din casă, atât din motive de securitate, dar și pentru că sunt foarte răcită/ gripată, am febră, dureri musculare, de cap și de gât, tuse și nas înfundat. Am avut Covid exact acum 5 luni, însă azi voi mai face un test.

Rugați-vă pentru Ratmir* și Amina* să nu se îmbolnăvească și ei.

Multe activități în care suntem implicați au fost suspendate în ultimile zile, chiar și programul bisericii din 9 ianuarie. Rugați-vă pentru biserica noastră ca în aceste zile dificile să rămână unită și ancorată în promisiunile Domnului!

Fiți binecuvântați!”

Mariam*, Ratmir* și Amina* (pseudonime)

Motive de rugăciune:

  • Domnul să aducă pace în țară, liniștirea conflictelor și o rezolvare de durată a problemelor care au dus la această situație.
  • Domnul să lase unitate în biserica înființată de lucrătorii APME, și o puternică ancorare în promisiunile Lui.
  • Pentru revenirea sistemului monetar. Băncile, schimburile valutare, bancomatele nu funcționează. Nu pot fi extrași bani, iar resursele cash ale lucrătorilor sunt limitate.
  • Domnul să dăruiască sănătatea slujitorilor APME, cât și pace și liniște în aceste circumstanțe.
  • Mulțumim Domnului pentru protecția pe care a oferit-o slujitorilor APME, prietenilor și apropiaților lor și bisericii.