Daniel & Simona, împreună cu copiii lor, sunt trimiși în lucrare de Biserica Penticostală Filadelfia din Suceava și slujesc ca misionari încă din anul 2011. După o perioadă de slujire în Afganistan, din 2015 se află în Grecia, lucrând printre refugiați. Daniel coordonează și predă la un centru de formare a slujitorilor persani în vederea trimiterii lor în lucrare. De asemenea, a deschis un radio creștin pentru afgani, care este în prezent coordonat de o echipă națională. Simona le slujește femeilor paștune și altor refugiate prin întâlniri săptămânale în cadrul familial al casei.
În perioada februarie-martie, Grecia a fost alarmată nu doar de avansarea coronavirusului pe teritoriul ei. Poarta dinspre Orient a fost luată cu asalt indirect de turci prin trimiterea refugiaților către granițele republicii elene, ceea ce a creat o situație de criză.
Insula Lesbos este unul din cele mai fierbinți locuri unde bărcile pneumatice încărcate cu refugiați ajung din Turcia. Dar acum, față de anul 2015, localnicii greci nu mai sunt atât de binevoitori față de noii veniți. Au stat la țărm și au alungat bărcile. Au blocat drumurile spre tabără și au vandalizat autobuzele care transportau refugiații spre școli sau oraș. Dacă întâlneau străini îi băteau și le spărgeau geamurile mașinilor, iar câteva organizații care ajutau refugiații au fost de asemenea atacate.
Cum a afectat asta misiunea printre refugiați?
La fața locului, pe insula Lesbos, îi avem pe Y. și Z., familie de afgani care a fost instruită la centrul de ucenicizare din Atena. Au răspuns chemării lui Dumnezeu atunci când au văzut nevoia imensă de lucrători persani pe insulă, unde sunt peste 20.000 de refugiați.
Y. împărtășește cu noi nevoia urgentă de rugăciune pentru protecție și ajutorul Domnului. Povestind cum a fost aproape bătut în timp ce se întorcea acasă, Y. transmite: „Încercam să ne întoarcem în orașul Mytilene de la tabără, dar drumurile erau închise. Prin întuneric am găsit un drum lăturalnic, dar și acesta era blocat de greci. Ne-au oprit și au folosit multe cuvinte murdare împotriva noastră. Mulțumim Domnului că nu ne-au omorât când au aflat că suntem din Afganistan. Aveau bâte și bare metalice, pregătiți să ne lovească. Dar ne-au dat voie să trecem, după ce au lovit mașina provocând daune materiale.”
În mod normal, având pașaport grecesc, Y. și Z. ar fi putut să ducă o viață liniștită în Germania, unde și-au propus să ajungă atunci când au plecat din Afganistan ca refugiați. Dar după ce Dumnezeu le-a schimbat viața, viziunea lor s-a îndreptat înapoi spre locul de unde au venit. Ei speră ca în curând să ajungă cu Evanghelia în Afganistan la familiile și poporul lor.
Așa cum vedem, pe lângă pandemia coronavirus, situația de la granița Greciei îngreunează slujirea printre refugiați. Totuși, orice criză poate fi o oportunitate pentru înaintarea Împărăției lui Dumnezeu.
Vrem să ne rugăm în mod special pentru familia de afgani care slujește pe insula Lesbos. Dumnezeu să îi protejeze și să le dea propășire în propovăduirea Evangheliei.
De asemenea ne rugăm pentru cei 15 ucenici de la Centrul de ucenicizare și instruire din Atena, unde suntem la sfârșitul unui an intensiv de studiu. Studenții se pregătesc să plece în locuri diferite să vestească Evanghelia (unii din ei vor să meargă la familia din Lesbos). Ne rugăm pentru nevoile lor spirituale, emoționale și materiale, precum și pentru protecția și călăuzirea Domnului!
Alte informații despre lucrarea pe care o facem în misiunea printre refugiați puteți găsi pe: corabiasalvarii.ro.
Purtați în rugăciune echipa, colegii români, creștinii persani și familia noastră! Fie ca pacea și binecuvântarea Domnului să ne dea puteri în această vreme!
Multă binecuvântare!
Daniel P., Atena