La început de drum

La început de drum

Florin & Alina sunt membri în Biserica Eclesia din Cluj-Napoca. S-au căsătorit în 2010 și au împreună două fetițe: Eunice-Gabriela și Elisa-Joyce. Florin a făcut parte din echipa executivă APME din Cluj-Napoca în perioada martie 2013 – mai 2018 și este slujitor ordinat în Biserica EclesiaLa începutul lunii octombrie 2018, Florin și Alina, împreună cu cele două fetițe, au părăsit zona lor de confort pentru a sluji ca misionari în Madagascar. În continuare, ei ne relateză în ce proiecte se implică și cum îi folosește Dumnezeu pentru a-i atinge pe oamenii nemântuiți din Insula Roșie.

Cu toate că suntem aici de mai bine de 3 luni și jumătate, încă ne minunăm de sărăcia și condițiile de viață de neimaginat pe care le găsim la fiecare pas.
Am luat foarte în serios sfatul unei misionare care este aici de mai bine de 20 de ani:

„Este esențial să consacrați primul an studiului limbii malgașe.
Dedicați-vă lui Isus, învățând limba malgașă!
Viitorul slujirii voastre depinde de asta.”

Am rămas mirați să constatăm că limba franceză, deși este a doua limba națională, este de fapt foarte puțin cunoscută – în Antsirabe (probabil al doilea oraș ca mărime din Madagascar) sunt foarte mulți oameni care nu cunosc limba franceză, sau abia leagă câteva cuvinte. Încă nu am întâlnit nici o biserică în care să se vorbească limba franceză, de la începutul programului până la sfârșit, fără traducere.
Vă mărturisim că nu este deloc ușor să înveți limba malgașă, care are o construcție gramaticală foarte diferită de limba română. Eu (Florin) doresc să pot predica în limba malgașă, iar Alina dorește să poată comunica liber în fața copiilor în limba lor.
Încercăm să ne aducem aportul la dezvoltarea centrului de misiune Joy 4 Madagascar – condus de familia Șaitiș. Avem pe inimă școala biblică pentru copii Vestea Bună unde ne implicăm la fiecare întâlnire alături de întreaga echipă de români și malgași.
La aceste întâlniri participă aproximativ 80 – 100 de copii plini de energie și voie bună. Pregătim cântece, jocuri, craft-uri (lucru manual), o lecție biblică adaptată și comunicată pe înțelesul lor și un verset biblic, corelat cu lecția biblică, pe care copiii îl învață pe de rost. Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător poate să aducă o transformare reală în viața lor.

Școala biblică pentru copii Vestea Bună

Tot la centrul de misiune, Alina predă limba engleză la o grupă de 12 copii. Am avut deja mai multe lecții, colaborăm foarte bine împreună, iar copiii fac mici progrese de la o întâlnire la alta. Dorim să creștem împreună cu acești copii, prin învățarea limbii engleze, dar și apropiindu-ne de ei și arătându-le bunătatea și frumusețea Lui Dumnezeu!

Eu, Florin, solicitat de Marcel și de echipa de pastori din Antsirabe, am susținut câteva seminarii despre Laudă și Închinare la Școala Biblică Armata Adevărului, din cadrul misiunii române Joy 4 Madagascar. De asemenea, mă implic în câteva dintre proiectele de evanghelizare și plantare de biserici existente deja. În luna decembrie 2018 Marcel a organizat un turneu de evanghelizare până la Miandrivazo. Pe parcursul a circa 450 km dus-întors am participat la 11 evanghelizări, împreună cu echipa formată din 55 de persoane, tineri și pastori din bisericile locale din Antsirabe și împrejurimi.
Aproape zilnic primesc solicitări din partea pastorilor aflați în apropierea orașului nostru sau chiar la depărtare de sute de km… Deși știu că au mari nevoi și aș dori să îi pot ajuta, nu pot să răspund afirmativ decât la un număr foarte limitat de solicitări. Pastorul Samisoa plantează o biserică la Manandoana (30 km de Antsirabe) și mă implic alături de el acolo, iar alături de pastorul Niaina dorim să trecem printr-o serie de predici pe diferite cărți din Scriptură. Pentru că încă există, chiar în interiorul bisericilor penticostale, persoane care nu s-au dezis de practicile lor păgâne, dorim să proclamăm adevărul lui Dumnezeu și să vedem vieți schimbate cu adevărat.
În perioada aceasta Dani Silaghi, student al Centrului Român de Studii Transculturale, se află în practica misionară de 5 – 6 săptămâni în Madagascar. Are pe inimă evanghelizarea prin sport. O dată pe săptămână îl însoțesc la școala Moineaux Rouge (Vrăbiuțele Roșii) unde le vorbește copiilor despre importanța sportului și dragostea lui Dumnezeu, apoi ne jucăm împreună.
De asemenea, avem pe inimă dezvoltarea Cursului Kairos, o unealtă extraordinară de mobilizare a bisericii la Marele Seceriș. Suntem în discuții pentru organizarea unui curs Kairos la Antsirabe în primăvara anului 2019.

Motive de rugăciune:

  • Cea mai mare provocare pe care o avem – învățarea limbii și culturii malgașe;
  • Dezvoltarea relațiilor sănătoase, dincolo de interese financiare;
  • Înțelepciune în vorbire și în atitudini.