Conform Barnabas Fund, în 6 noiembrie, cel puțin 54 de etnici Amhara au fost masacrați într-o școală din Etiopia, majoritatea fiind creștini.
Aproximativ 60 de teroriști înarmați, din gruparea Oromo Liberation Army (OLA) au deschis focul într-o întâlnire de aproximativ 200 de persoane. În unul din ultimele lor atacuri asupra etnicilor Amhara, atacatorii i-au adunat pe toți cei care nu au reușit să scape, la un loc: femei, copii și vârstnici, după care au tras focuri de armă în grupul de oameni lipsiți de apărare. „Acest atac nemilos este ultimul dintr-o serie de omoruri din țară în care membrii minorităților etnice au fost țintite în mod deliberat.” zice Deprose Muchena, directorul regional pe Africa de Sud și Est, al Amnesty International. Una dintre victime și-a găsit fratele, cumnata și 3 copii ciuruiți de gloanțe pe teritoriul școlii. Martorii susțin că atacatorii au luat cu forța pe unele victime din casele lor și le-au dus pe teritoriul școlii, iar școala și alte 120 de case au fost arse. Atacatorii au sosit, anunțând că ei „controlează zona” din vecinătatea graniței de sud cu Sudanul, la câteva ore distanță după retragerea neașteptată a trupelor federale. Într-o postare de Facebook, primul ministru a spus: „Este sfâșietor ce s-a întâmplat”, numind atacurile „atacuri barbare pe bază de identitate”. Comisarul drepturilor omului din Etiopia a descris asaltul ca fiind unul „inconștient” și a spus că evidențele arată că numărul de atacuri e „foarte probabil” să crească. Conform poliției regionale, aproximativ 200 de familii au părăsit zona.
În 18 noiembrie, Open Doors cerea credincioșilor să continue susținerea în rugăciune a fraților și surorilor din Etiopia. Protestele din luna iulie din Adis Abeba, care au avut ca țintă pe creștinii din grupul etnic Oromo, s-au soldat cu cel puțin 280 morți. Conflictele au început după ce în data de 29 iunie Hachalu Hundessa, un muzician și activist Oromo a murit împușcat.
https://www.opendoorsuk.org/news/latest-news/ethiopia-conflict/
În 22 noiembrie, CNN scrie despre efectele conflictului din regiunea Tigray, temându-se de izbucnirea unui război civil în Etiopia. Un număr mare de civili a fost măcelărit în masacrul de la Mai-Kadra, fără a se știi cine e responsabil sau care este numărul exact de victime. Incidentul s-a produs la câteva zile după ce guvernul federal al Etiopiei a declarat război partidului conducător al regiunii Tigray, Tigray People`s Liberation Front (TPLF). Națiunile Unite a descris situația din Tigray drept criză umanitară în continuă creștere în săptămânile următoare. Mii de oameni care au trecut în Sudan pentru a găsi refugiu au întâmpinat deficit de hrană, paturi și adăpost.
După atacul din Mai-Kandra, o echipă non-guvernamentală s-a deplasat în zonă pentru a căuta supraviețuitori și a curăța zona de cadavre. Răniții au fost transportați la spital, familiile și-au îngropat morții, iar cei necunoscuți au fost îngropați de guvern. Un voluntar a estimat cel puțin că în jur de 150-200 de persoane au fost atacate, spunând că estimarea exactă este dificilă într-o zonă așa de mare.
Un doctor, sub anonimat, a spus că atacul s-a desfășurat cu obiecte ascuțite, precum macete și cuțite. Tot el a spus că victimele care au încercat să se apere la un moment dat au fost împușcate. Pacienții au fost tratați la spital timp de 24 de ore, iar cei grav răniți au fost transferați la o instituție mai potrivită. Nu era electricitate, internet sau apă curentă în oraș și singura activitate era cea a forțelor defensive și a voluntarilor. „Când am ajuns în orașul Mai-Kandra, corpurile puteau fi văzute pe străzi. Am intrat în unele case și am realizat că nu este apă sau electricitate, nici măcar pentru noi. Era imposibil pentru oricine să lucreze sau să mănânce în acea zonă.” spune doctorul.
Liderii Tigray-ului au acuzat forțele federale de uciderea civililor inocenți în încercarea de a ataca biserici și case. Guvernul a negat țintirea civililor, iar aceste acuzații nu pot fi verificate, comunicațiile fiind la pământ. Internetul, telefonia mobilă și telefonia fixă sunt inactive. În timp ce cele două părți se acuză reciproc, violențele în regiune continuă, sute de civili căzând victime acestora.
Sunt raportate atrocități de când Abiy Ahmed, primul ministru, a ordonat atacuri aeriene și ofensivă terestră împotriva conducătorilor din Tigray pentru sfidarea autorității sale. Situația riscă să scape complet de sub control, repercusiunile răspândindu-se asupra zonei instabile a Cornului Africii, a declarat UN în 13 noiembrie. Diplomatul de top al departamentului de stat al SUA și ambasadorul american în Etiopia au spus reporterilor într-un apel telefonic că șansele de a ajunge la o înțelegere mediată în zona de conflict sunt mici, în momentul de față. „Nici guvernul Etiopian, nici TPLF nu sunt interesate de o mediere la momentul acesta” a spus Tibor Nagy, secretar de stat asistent al SUA pentru afaceri cu Africa.
Sute de persoane au murit și cel puțin 30.000 de refugiați au trecut în Sudan prin trecerile de frontieră Hamdayet și Lugdi, conform UNHCR. Odată ajunși în Sudan ei sunt transportați în centre de tranziție, după care sunt transferați în tabere de refugiați din statele Kassala și Gedaref. Hamdayet este un centru de tranziție cu capacitate de 300 de persoane, dar aproape 20.000 de persoane au ajuns deja aici, conform UN. Pentru a reduce riscul de infecție cu coronavirus în mijlocul populației s-au instituit măsuri de distanțare la înregistrare. Refugiații care ajung în Lugdi sunt transportați de guvern într-o locație numită Satul 8. Cu 1.200 de unități de cazare, populația a depășit 10.000 de persoane în 18 noiembrie, conform UN. Datorită problemelor logistice și a congestiei din Lugdi, refugiații așteaptă să fie transferați într-o tabără de refugiați. Satul 8 este accesibil doar prin traversarea unui râu cu ajutorul unui feribot mic, ceea ce a dus la un timp îndelungat de așteptare. Numărul mare de refugiați etiopieni adaugă o povară în plus peste Sudan, o țară deja în criză umanitară datorită inundațiilor recente, a invaziei de lăcuste și a pandemiei de coronavirus. Situația din tabere este dezastruoasă și necesită intervenție imediată.UN se așteaptă ca 200.000 de refugiați să sosească în următoarele 6 luni și o criză umanitară de proporții dezastruoase să ia amploare.
Știrea oficială în limba engleză unde pot fi regăsite câteva mărturii ale refugiaților care au căutat să-și scape viețile părăsind zona de conflict:
https://edition.cnn.com/2020/11/22/africa/witness-massacre-refugees-ethiopia-intl/index.html
Mulțumim Domnului că misionarii APME în Etiopia sunt în siguranță și nu au fost afectați de aceste conflicte.
Familia B. a mărturisit că armata este prezentă în toată țara și au confiscat multe arme, chiar și în capitală, de la persoane care planificau atentate.
L., a nevoită să se mute în capitala țării după ce conflictul care persistă de peste 10 săptămâni în zona în care slujea a luat amploare, iar armata a fost detașată pentru a-l înăbuși. L. este în siguranță la momentul de față în capitala țării, având dorința de a se întoarce cât de curând la lucrarea și oamenii pentru care Domnul i-a pus dragoste în inimă.