Conferința „Mai mult decât firimituri” – Zalău

În perioada 25-27 martie 2022, la Zalău a avut loc conferința regională RoMisCon Zalău, Sălaj.

Conferința a început vineri seară, cu un timp de părtășie în cadrul bisericii Penticostale Betel Zalău, unde fratele Petrică Măluțan, a avut cuvântul de început, în care a salutat echipa APME și a îndemnat biserica la o primă rugăciune.

Coordonarea programului a fost preluată de către pastorul Mircea Dumitru Deteșan. Din cuvânt, au slujit frații pastori Gheorghe Rițișan, președinte al APME, Iacob Berghianu, membru în Consiliul Director (CD) și Mircea Deteșan Jr. cu îndemnuri specifice de rugăciune, cum ar fi: pentru misionari ( vize, locuințe și sănătatea lor), pentru pace în Ucraina, Rusia, Israel și România și pentru popoarele în care Evanghelia nu a ajuns încă, ca Dumnezeu să ridice biserici și persoane care să mijlocească pentru aceste popoare și mai apoi să cheme, să pregătească și să trimită misionari care să le ducă Evanghelia. Aceste mesaje au fost intercalate cu mărturii și prezentări misionare din partea familiei Jeosafa și Simona Caba, a fratelui Ionuț Vlad și din partea fratelui Betuel Adomnicăi, care a prezentat școala de pregătire pentru misiune, Centrul Român de Studii Transculturale.

Mesajul principal a fost vestit prin fratele Emil Meștereagă, membru în Comitetul Director al APME, s-a intitulat „Pe ce cale umbli?”, fiind inspirat din Hagai 1:5-7.

Aşa vorbeşte acum Domnul oştirilor: „Uitaţi-vă cu băgare de seamă la căile voastre! Semănaţi mult şi strângeţi puţin; mâncaţi şi tot nu vă săturaţi; beţi şi tot nu vă potoliţi setea; vă îmbrăcaţi şi tot nu vă este cald şi cine câştigă o simbrie o pune într-o pungă spartă!” Aşa vorbeşte Domnul oştirilor: „Uitaţi-vă cu băgare de seamă la căile voastre!

Fratele Emil a provocat biserica prin câteva întrebări legate de text, cum ar fi: Pe ce cale umbli? Care îți este ținta?, spunând că Dumnezeu are un plan, un obiectiv și o chemare pentru fiecare membru din biserică, iar ca să rămâi pe calea Lui este foarte important să ști care îți este ținta, și a enumerat câteva lucruri și obstacole care ne pot depărta de pe calea Domnului, iar la urmă a vorbit și despre consecințele părăsirii voii lui, descrise în pasajul citit.

Sâmbătă, echipa APME s-a împărțit în două, o parte s-a implicat în a mobiliza slujitorii și bisericile din județ în vederea susținerii lucrării de misiune prin rugăciune, iar cealaltă parte în a provoca și chema tinerii la implicare în lucrarea de misiune.

În cadrul întâlnirii cu pastorii și slujitorii din județul Sălaj au participat aproximativ 130 de persoane. Alături de frați au fost invitate și soțiile dumnealor. Întâlnirea a fost pentru mulți frați o noutate, o introducere în învățăturile începătoare despre misiune. Cele două sesiuni au abordat temele: „mai mult decât firimituri” – eliberarea resurselor umane și spirituale și „mai mult decât firimituri” în trimiterea și susținerea de misionari. Prezentarea APME, a misionarilor și a nevoilor curente de rugăciune de pe câmp a fost foarte apreciată, o bună parte din cei prezenți nefiind familiari cu modul de lucru al APME. Mărturiile misionare au fost foarte bine primite și apreciate. La final fiecare dintre cei prezenți a primit: o carte, un calendar de rugăciune și alte materiale de prezentare a lucrării de misiune.

La conferința de tineret au participat aproximativ 90 de tineri și a fost parțial transmisă online. Sesiunea de tineret a fost deschisă de fratele Roșan Adi, iar după cântare și o scurtă introducere au fost prezentate motivele de rugăciune curente ale misionarilor pe continete și s-a făcut o rugăciune specifică împărțiți în grupe. Mai apoi a fost prezentată marea nevoie de implicare în ce privește rugăciunea. „Rugăciunea este motorul puternic care pune în mișcare lucrarea misionară!” (A. B. Simpson)

A fost prezentat calendarul de rugăciune pentru misiune și situația actuală a popoarelor neatinse cu Evanghelia și marea nevoie de adoptare în rugăciune evanghelizare a acestora.

După o mică pauză, sesiunea a doua a început cu prezentarea importanței unei călătorii pe termen scurt, prezentarea școlii de misiune și importanța echipării formale. Le-au urmat două mărturii misionare, în urma cărora mesajul principal, intitulat „Mai mult decât firimituri în dedicare”, a fost adus de Mircea Deteșan Jr. care a provocat tinerii să nu se mulțumească cu firimituri atunci când vine vorba de dedicare în lucrarea lui Dumnezeu de răscumpărare a națiunilor.

După pauza de prânz am încheiat conferința de misiune pentru tineri cu o sesiune de întrebări și răspunsuri adresate direct de către misionari și echipa APME și o rugăciune finală de mulțumire pentru Cuvântul primit din partea Domnului și întreaga desfășurare a conferinței.

Conferința a culminat cu vizitarea a 20 de biserici din întregul județ Sălaj, echipa APME, membrii Consiliului Director, mobilizatorii, misionarii și reprezentantul școlii de misiune s-au împărțit în echipe pentru a ajunge cu mesajul implicării în misiune în cât mai multe biserici. Echipele au fost primite cu drag de către frații din loc și mult binecuvântate să fie alături de ei la închinare și să slujească împreună cu ei spre zidirea Bisericii și împuternicirea ei spre a se implica în lărgirea Împărăției Domnului. Unii au slujit prin cântare atât în limba română cât și în limba poporului unde slujesc, alții au adus mărturii din călătoriile misionare pe termen scurt, din lucrarea de misiune, au împărtășit chemarea la misiune primită, iar frații slujitori au împărtășit din Cuvântul Domnului cu privire la această lucrare la care suntem toți chemați, fie pe fronturi, fie în spatele lor.