Comitetul de Referință

Doru Cîrdei
Doru Cîrdei
Doru Cîrdei, originar din România, a fost chemat în calitate de misionar în Republica Moldova, în anul 1993. De atunci, a fost folosit de Dumnezeu alături de alți oameni deosebiți la înființarea Bisericii Filadelfia din municipiul Chișinău, a Centrului Creștin Betania (orfelinat de tip familial), a Liceului Moldo-Finlandez, precum și a altor biserici noi. Este căsătorit cu Nadia, împreună sunt părinții a patru copii. A obținut titlul de master în biblie și teologie (Evangel Theological Seminary, Kiev, Ucraina), iar în prezent este pastorul coordonator al Bisericii Filadelfia din municipiu Chișinău, Republica Moldova.
Eugen Jugaru
Eugen Jugaru
Eugen Jugaru este președintele Comunității Regionale Penticostale Brașov și pastorul Bisericii Penticostale Emanuel din Codlea, județul Brașov. Din anul 1996 și-a început activitatea academică la Institutul Teologic Penticostal din București, unde predă cursuri de teologie sistematică, doctrină și spiritualitate penticostală. Are un doctorat în teologie obținut la Institutul Teologic Protestant din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. Eugen Jugaru are o bogată activitate în ceea ce privește misiunea internațională, fiind membru al O.M. de aproximativ 20 de ani și președinte al acestei organizații de misiune timp de 5 ani. Este căsătorit cu Daniela, au trei copii și un nepot.
Alexandru Miaun
Alexandru Miaun
S-a născut pe 19 octombrie 1964, în localitatea Corjeuți, raionul Briceni din
nordul Republicii Moldova. L-a primit pe Hristos ca Domn și Mântuitor la sfârșitul anului 1984, iar în anul 1990 a început să se implice în activitatea de evanghelizare cu grupul de slujitori din Biserica Maranata, Corjeuți. În anul 1994 a început plantarea Bisericii Emanuel din localitatea Viișoara, al cărei responsabil a devenit. În anul 1995 a fost ordinat în slujba de diacon evanghelist, iar în luna martie a anului 2000 a fost ordinat pastor și a făcut parte din Comitetul Regional ca și Coordonator de Evanghelizare și Misiune pe regiunea de nord a țării. La sfârșitul anului 2002, a fost invitat de frații din conducerea Uniunii Bisericilor Penticostale din Chișinău să formeze și să coordoneze Departamentul de Evanghelizare și Misiune din întreaga țară. În 2003 a fost ales ca membru în Consiliul Uniunii, fiind coordonator al Departamentului de Evanghelizare și Misiune. În decembrie 2004 a început slujirea ca pastor în Biserica Elim, biserică nou plantată. Este căsătorit cu Valentina, au patru copii și doi nepoți.
Corneliu Constantineanu
Corneliu Constantineanu
Este profesor universitar la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Facultatea de Științe Umaniste și Sociale, unde coordonează domeniul de teologie (licență, masterat și doctorat) și Centrul de Studii Interculturale și Interconfesionale. Este de asemenea pastor în echipa pastorală a Bisericii Penticostale Speranța din Timișoara. După obținerea licenței în inginerie, cu o specializare în biotehnologii (USAMVT), Corneliu şi-a continuat studiile în teologie obținând licența și masteratul (summa cum laude) la Facultatea de Teologie Evanghelică din Osijek şi apoi doctoratul în teologie la Oxford Centre for Mission Studies şi University of Leeds, UK, cu o cercetare interdisciplinară în teologie paulină şi contextuală despre semnificația socială a reconcilierii. A obținut abilitarea în teologie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca cu o teză, Faith and public life. Biblical foundations for a public theology of engagement in Eastern European context. Dr. Constantineanu a fost rectorul Institutului Teologic Penticostal din București, decanul Facultății de Teologie Evanghelică din Osijek, Croația și director executiv al Centrului de Educație Creștină și Cultură Contemporană Areopagus din Timișoara. A publicat ca autor și/sau editor peste 20 de cărți și multe studii de specialitate în domenii precum reconcilierea, teologia paulină, misiunea bisericii, penticostalism și este promotorul unei înțelegeri holistice a Evangheliei ca adevăr public ce încearcă să integreze credința creștină cu realitățile istorice ale vieții de zi cu zi. Dintre cărțile mai recente amintim, Pentecostals in the 21st Century: Identity, Beliefs, Praxis (Corneliu Constantineanu & Christopher J. Scobie, editori, Wipf & Stock, USA, 2018); Mission in Central and Eastern Europe: Realities, Perspectives, Trends (Corneliu Constantineanu, Marcel Măcelaru et al, editori, Oxford, Regnum, UK, 2016).
Paul Popov
Paul H. Popov s-a născut în Bulgaria, fiind fiul lui Haralan și Ruth Popov. În iulie 1948, când avea cinci ani, tatăl său, dr. Haralan I. Popov, un remarcabil slujitor protestant, a fost luat cu brutalitate din familia sa de către poliția secretă bulgară, fiind arestat sub acuzații false. Paul și-a revăzut tatăl abia 15 ani mai târziu. Crescând fără tată în Bulgaria comunistă, Paul a suferit multe lipsuri. Familia unui „spion” condamnat nu trebuia să fie ajutată. Mamei sale, Ruth (o misionară suedeză în Bulgaria) nu i-a fost permis să se întoarcă în țara natală și nici să muncească, fiindu-i astfel foarte dificil să le poarte de grijă celor doi copii mici.
Familia lui Paul a reușit în sfârșit să imigreze în patria mamei sale, când el avea opt ani. În Suedia, Paul s-a angajat să slujească omenirii și să-i ajute pe cei asemenea propriei familii, care au suferit discriminări politice și religioase și sărăcie. A studiat științe politice și geografie la Universitatea din Stockholm. Când tatăl lui Paul a fost eliberat, în cele din urmă, din lagărele comuniste de muncă, s-a alăturat în mod miraculos familiei sale din Suedia. Deși activitatea lui Paul ca jurnalist la un cotidian lua o mare parte a timpului său, el a dedicat fiecare moment liber pentru a-și ajuta tatăl la dificila și periculoasa slujire misionară de contrabandă – a introdus Biblii dincolo de Cortina de Fier și a scos documente secrete. A devenit indispensabil pentru tatăl său și pentru această lucrare. Pe măsură ce activitatea misiunii s-a extins, a devenit vital ca Pavel să se alăture lucrării cu normă întreagă. În 1974, Paul a emigrat în Canada, unde a început o filială a organizației – Door of Hope Canada. În 1977 a devenit vicepreședinte internațional, iar la pensionarea tatălui său, în 1980, s-a mutat din nou în Glendale, CA, SUA, pentru a ocupa rolul de președinte internațional. Paul și soția sa, Agneta, sunt căsătoriți de 50 de ani și au doi fii și o fiică.
Vasilică Croitor
Vasilică Croitor
Născut în nordul țării, s-a mutat pe un câmp de misiune din sud în 1997, după absolvirea Institutului Teologic Penticostal din București, unde păstorește din 1997 Biserica Penticostală Betleem din Medgidia și o întreagă rețea de biserici din zonă.
Este membru fondator al APME și a călătorit adesea în Asia și Africa promovând misiunea externă. În Comunitatea Regională Penticostală Constanța a avut funcția de președinte între 2014-2018. Începând cu 2018 face parte din echipa care a pus bazele Alianței pentru Răspândirea Evangheliei Acasă, un proiect de misiune internă. Ca autor, traducător și editor, a coordonat apariția a peste o sută de cărți în limba română, prin Editura Succeed Publishing. Este căsătorit cu Mihaela și împreună au trei copii, Denisa, Beniamin și Miriam.
Ioan Moldovan
Simion Bumbar
Aurel Avram
Simi Timbuc
Liviu Axinte
Dănuț Iacob