Pe data de 28 Mai 2024 am avut prima sărbătoare de acest fel – absolvirea primei promoții a Școlii de Misiune din Madagascar. Doisprezece studenți au absolvit programul pilot pe care l-am desfășurat pe parcursul a aproape cinci luni calendaristice: ianuarie – mai 2024.
Începem să vedem tot mai mult că această școală de misiune nu este doar rezultatul viziunii și chemării noastre, ci sunt alți malgasi care mărturisesc că, în urmă cu mulți ani au simțit chemarea lui Dumnezeu la misiune și s-au rugat ca o astfel de lucrare să înceapă de aici din Madagascar. În continuare o să vă prezentăm pe scurt câteva mărturii semnificative și foarte încurajatoare.
Un pastor venit de la peste 400 km depărtare m-a îmbrățișat și cu emoție a spus: „Încă din anul 2000 m-am rugat pentru ca o astfel de școală de misiune să existe aici în Madagascar”.
O studentă, doamna Fara, a mărturisit că în anul 1995 a simțit chemarea lui Dumnezeu la misiune printr-un misionar, iar acum după mulți ani a absolvit în prima promoție a școlii de misiune. Fara urmează să facă un stagiu de practică misionară cu precădere la comunitățile de musulmani în Franța unde locuiește fiica lor. Fara caută cu pasiune să intre în legătură cu persoane din religia islamică.
Pastorul Desire, încă de când s-a întors la Domnul, a simțit chemarea Lui de a fi misionar. Nu era însă nimic în domeniul misiunii, nicio școală, niciun curs unde să fie pregătit, așa că a mers la școala teologică de unde a devenit pastor. După 30 de ani de când a devenit creștin, a auzit că se va deschide școala de misiune și a ales să se înscrie cu toate că a avut multe piedici – de două ori i s-a dărâmat biserica datorită cicloanelor, copilul i-a fost otrăvit, însă a supraviețuit în urma rugăciunilor.
Daniel și Augustine sunt o familie tânără venită de la 800 km depărtare. Daniel a simțit chemarea la misiune și a spus tuturor acest lucru, dar a mers la școala teologică pentru că nu exista nicio școală de misiune în Madagascar. După ce a finalizat școala teologică s-a întors în zona lor animistă și a deschis o biserică. Înainte de începerea scolii, noi ne rugam pentru cineva care să vină să ne ajute la școală ca un coordonator sau supervizor. Misionarul american Jim, directorul școlii teologice, și comitetul național ni l-au recomandat pe Daniel. Când l-am chemat să vină la școală, cu toate că era foarte entuziasmat, a postit timp de 3 zile, apoi timp de 10 zile și doar după aceea ne-a dat răspunsul că va veni. Daniel și Augustine au fost cu adevărat o mare binecuvântare pentru noi, pentru școală. El i-a tradus pe toți profesorii iar soția lui a ținut evidența financiară de bază a colectelor studenților și a unor cheltuieli. Ei vor rămâne în continuare să slujească la școala de misiune și Daniel va fi pastorul bisericii de lângă școală.
Pastorul Nicolas a fost președintele bisericilor ADD de mai multe ori. Împreună cu soția lui, doamna Honorine, care este medic, vor să meargă spre un grup de insule din nord-vestul țării, unde ne rugăm și ne dorim fierbinte să putem trimite misionari malgași. Insulele acestea au o populație 98,5% islamică, iar malgașii pot intra mult mult mai ușor acolo decât noi cei albi. Pastorul Nicolas a mărturisit că merge acolo cu inima complet deschisă să înceapă o lucrare de misiune pe termen lung, dacă Domnul îl va călăuzi în această direcție. În cadrul discursului oficial din timpul ceremoniei de absolvire, mi-a mulțumit din toată inima pentru faptul că eu (Florin) ca și misionar străin cred în ei și îi încurajez, spunându-le tot timpul că și ei pot să facă misiune.
La ceremonia de absolvire, studenții au spus plini de bucurie că până acum Madagascarul a primit mulți misionari, dar acum e timpul să trimită misionari. În prezent ei se pregătesc să plece în sudul țării, într-o călătorie de misiune pe termen scurt la grupul etnic Mikea. Acest grup este neatins cu Evanghelia, foarte primitiv, nu folosește bani ci face doar troc (schimb de bunuri). Oamenii acestui trib locuiesc foarte izolat, sunt un fel de aborigeni ai Madagascarului, ascunși în pădure și nu doresc să aibă contact cu lumea civilizată. Biserica ADD va primi un teren cu o suprafață de un hectar la granița tribului Mikea, pentru construcția unei biserici.
Un alt student va merge pe un arhipelag de insule în nordul țării, la 25 – 30 km de marea insulă Madagascar, la grupul etnic Antakarana care este aproape în întregime musulman. Pe această insulă, din câte știm, locuiesc mii de persoane și nu există nicio biserică creștină, pentru că este interzisă construirea de biserici pe insulă.
Studenții și mulți alți oameni de aici din Madagascar vă transmit mulțumiri pentru că ne-ați trimis și ne susțineți ca misionari aici pe marea insulă roșie. Ei vorbesc deschis despre faptul că Dumnezeu ne-a ales de acolo, de la mii de km depărtare, tocmai din România, să venim și să deschidem această școală de misiune.
Dragi prieteni care citiți acest articol, cred că nici măcar nu ne dăm seama cât de minunat poate Domnul să lucreze prin cei care se pun la dispoziția Lui, atât din România cât și din Madagascar, care este una dintre cele mai sărace țări ale lumii. Acest tip de investiție este veșnic, pentru că are impact în viețile oamenilor, care vor fi salvate pentru Împărăția Lui Dumnezeu din multe locuri închise pentru Evanghelie si unde această veste bună nu a fost încă proclamată poate niciodată.
Cu prețuire, din Madagascar,
Popa Florin, împreună cu familia